Meer leenruimte geeft impuls aan nul-op-de-meterwoning

Onderstaand bericht stond in nieuwsbrief van onze brancheorganisatie Bouwend Nederland en is voor mensen welke op korte termijn woningbouwplannen hebben van belang. Wilt u meer weten over woningbouw en duurzame oplossingen hiervoor, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij u vertellen wat Exel Lemele voor u kan betekenen hierin!

___________________________

Het kabinet verhoogt het hypotheekbedrag dat eigenaren van een nul-op-de-meterwoningen extra kunnen lenen. En wel van 13.500 naar 25.000 euro. Het kabinet wil zo de bouw van deze woningen bevorderen. De aannemer moet hiervoor tenminste 10 jaar de energieprestatie van deze woningen garanderen. Bouwend Nederland is blij met de impulsmaatregel. 

De nieuwe leennormen voor dit type woningen, waarin energiebesparende maatregelen zo met energieopwekking worden gecombineerd dat het netto energieverbruik tot ongeveer nul wordt gereduceerd, gaan in op 1 januari van volgend jaar. Dat lieten de ministers Blok van Wonen en Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer onlangs weten. Zij hebben de normen vastgesteld na eerst het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) om advies te hebben gevraagd.

Duidelijke lastenverlichting

Brancheorganisatie Bouwend Nederland juicht het toe “dat de financiële faciliteiten voor nul-op-de-meter-woningen worden uitgebreid”, reageert beleidsadviseur Helen Visser, die gespecialiseerd is in duurzaamheidsvraagstukken. “Deze nieuwe leennormen doen namelijk recht aan de opbrengst die consumenten behalen als ze investeren in een nul-op-de-meterwoning.”

“We weten dat de overheid terughoudend is met het toekennen van extra ruimte voor hypotheken, omdat ze niet wil dat consumenten onverantwoord hoge schulden aangaan. Het kabinet heeft dan ook zeker het Nibud eerst heel goed laten doorrekenen of een nul-op-de-meterwoning ook echt tot een duidelijke lastenverlichting voor de huizeneigenaar leidt. Met deze nieuwe leennormen erkent de overheid dat deze lastenverlichting reëel en beduidend is. Wij hopen dat daarmee de bouw van nieuwe nul-op-de-meterwoningen of de energiezuinige renovatie van bestaande woningen wordt bevorderd”, aldus Visser.